Home » Blog » Geven mensen eigenlijk om hun privacy?

Geven mensen eigenlijk om hun privacy?

Een recente studie van onderzoeksbureau Pew (mei 2015) bracht aan het licht dat meer dan 90% van alle ondervraagde volwassenen zei te vinden dat het belangrijk is te weten wie informatie over hen verzamelt en welke informatie dat is. 31% gelooft dat de overheid en telefoonmaatschappijen in staat zijn om hun info veilig te bewaren. 38% gelooft dat van kredietkaartmaatschappijen. 91% heeft echter recent geen enkele maatregel genomen om te verhinderen dat hun telefoon getraceerd wordt of hun surftochten op het web.

Een andere studie van Gigya (oktober 2014) waarbij 4.000 inwoners van de VS en het VK ondervraagd werden, stelt dat 60% van de ondervraagden Twitter, Facebook of Google gebruikt om in te loggen op andere sites. 46% gelooft dat die bedrijven hun data zullen verkopen. 42% gelooft dat sites content zonder hun toestemming zullen posten. En 40% is bezorgd zijn vrienden te spammen.

Met andere woorden: we zijn ons met zijn allen heel duidelijk bewust van het feit dat Facebook, Google en andere bedrijven ons traceren, commerciële data verzamelen om die te verkopen. Maar anderzijds doen we er niets aan. Dat is net hetzelfde als geloven dat er een probleem is met de opwarming van de aarde, maar ondertussen rustig met de auto naar de bakker blijven rijden.

Tegelijkertijd is het feit dat de burger bezorgd is over zijn privacy een verkoopsargument geworden, waarop Apple gretig inspeelt in het FBI-proces. Het bedrijf wil zich profileren als een verkoper van niet te kraken telefoons. Het is trouwens niet de enige speler die van encryptie een verkoopsarguemnt maakt. Facebook, Google en Whatsapp zullen allemaal hun encryptie verhogen. De boodschappendienst Telegram, die enkel versleutelde boodschappen brengt, heeft 100 miljoen gebruikers. Google gaat er prat op dat nu 75% van zijn verkeer versleuteld is.

En tegelijkertijd moeten we vaststellen dat mensen gemak boven veiligheid kiezen. Adblockers worden wel gebruikt, maar dat is omdat we advertenties vervelend vinden, niet omdat we niet willen dat ze ons traceren, want dan zouden we met zijn allen Noscript gebruiken of Privacy Badger.

Bron: http://www.netties.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s