Home » Blog » DuckDuckGo, de privacy-vriendelijke zoekmachine

DuckDuckGo, de privacy-vriendelijke zoekmachine

duckduckgoToegegeven, EendEendVooruit, de naam voelt niet meteen gewichtig aan. Ik gebruik DuckDuckGo al een paar jaar occasioneel, maar had eigenlijk nog nooit op de knop ‘Meer’ geklikt. Dat deed ik enkele dagen geleden wel, en er opende zich een veelheid aan nuttige instellingen. Die heb ik allemaal eens uitgeplozen, en ik was onder de indruk. Met meer dan een miljard zoekopdrachten in januari is het aantal queries verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Het aantal zoekopdrachten nam na de onthullingen van Edward Snowden in juni opeens fors toe. Sindsdien gebruik ook ik de zoekmachine veel intensiever.

De zoekresultaten zijn ook kwalitatief goed. DuckDuckGo toont wel advertenties maar omdat het de zoekopdrachten van gebruikers niet opslaat zijn de advertenties dan ook niet afgestemd op zoektermen die bij hun IP-adres horen. De NSA kan bij DuckDuckGo dus ook geen informatie vinden die terug te leiden is naar de bezoekers.

DuckDuchGo heeft geen handige afbeeldingenzoeker, maar met het pijltje naast het vergrootglas worden je zoektermen meteen naar de afbeeldingenzoeker van Google of Bing verder geleid.

Mijn probleem met DuckDuckGo is dat ik de standaard look-and-feel niet zo kon waarderen. Waarschijnlijk door gewenning aan de interface van Google. Maar klik je op de knop ‘Meer’, dan kun je dat allemaal instellen, en véél meer dan de zoekinstellingen onder het tandwieltje bij Google. De look-and-feel is echt zeer customiseerbaar. Een zoekresultaat de facto openen in een nieuw browservenster is een instelling waar ik absoluut niet zonder kan. Je kan het in DuckDuckGo allemaal regelen. Lettertypes, kleuren, taal,… kortom het is allemaal instelbaar. Zowel mijn laptop als mijn desktop-PC hebben een breedbeeldscherm, dus heb ik de schermvulling ingesteld op ‘super wide’.

En hoe onthoudt DuckDuckGo die voorkeuren allemaal? Welnu, ze worden allemaal in een cookie opgeslagen. Als je je cookies opruimt verdwijnen dus ook je instellingen en moet je ze opnieuw doen. Tenzij…

duckduckgo1

Onderaan het instellingen-scherm bevindt zich een sectie ‘Anonymous Cloud Save Enabled’. Geen angst, als je op ‘Inschakelen’ klikt hoef je niet meteen een account aan te maken. Je kiest enkel een wachtwoord, en je instellingen worden anoniem in de cloud opgeslagen. Geen e-mailadres, geen gebruikersnaam. Heb je je cookies opgeruimd, dan klik je bij je volgende bezoek aan DuckDuckGo gewoon opnieuw op ‘Inschakelen’. Je geeft je wachtwoord op en klaar is kees. Hetzelfde wachtwoord geef je natuurlijk ook op als je DuckDuckGo op je andere computers met dezelfde instellingen wil gebruiken. Heel erg handig!

Ikzelf heb het wachtwoord al lang in mijn LastPass-kluis gestoken, en dus geraak ik het nooit meer kwijt. Zo hangen dingen vaak aan mekaar als je, zoals ik, de cloud omarmd hebt. Omdat ik ook een fervent gebruiker van AdBlock Plus ben, kreeg ik van DuckDuckGo aan de zijkant een kleine melding of ik mijn AdBlock wilde instellen om één niet hinderlijke advertentie per zoekopdracht toe te laten. Geen verplichting, maar een vriendelijk verzoek, om de ontwikkeling van DuckDuckGo te financieren. Vooruit dan maar, die ene uitzondering gun ik hun van harte. Ze is echt niet vervuilend.

DuckDuckGo ondersteunt ook meer dan duizend zogenaamde ‘bangs’: korte trefwoorden voorafgegaan door een uitroepteken. Als je bijvoorbeeld onmiddellijk op Wikipedia wil zoeken, typ je !wiki gevolgd door de zoekterm. Zo kan je met de bang !images meteen Google Images doorzoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s